Hem för flyktingungdomar läggs ner

Unga ensamma flyktingar i Uppsala ska inte längre bo på Rickomberget, det boende som fått mycket kritik för att det är det är bråkigt där och för att lokalerna är slitna. Boendet ska läggas ner, och ungdomarna ska i stället bo i egna lägenheter, men ha en vuxen stödperson i en lägenhet i närheten.

I dag hamnar asylsökande ensamkommande ungdomar som fyllt arton på boendet Rickomberget på Hildur Ottelinsgatan i Uppsala. Rickomberget är ett nedgånget före detta vårdboende och varken ungdomarna eller kommunen har tyckt att det har varit ett bra ställe. Upplandsnytt träffade Siyamand Salah i våras.

- Det känns inte bra. De verkar inte bry sig om det funkar eller inte. Ingen lyssnar på oss, sa han. 

Nu ska Rickomberget läggas ner och det blir inget nytt sånt här boende. En orsak är att kommunen ska spara eftersom det kommer färre flyktingar, säger ordföranden i den ansvariga nämnden Ulrik Wärnsberg. 

- Eftersom vi tar emot mindre flyktingar så får vi också mindre pengar. Vi måste anpassa verksamheten därefter, säger han.

Tidigare i höstas såg det ut som att ungdomarna inte skulle få något stöd alls om Rickomberget lades ner, men nu kommer de visserligen att bo i egna lägenheter, men med en vuxen stödperson i en lägenhet i närheten.

- I dag är det inte fullbelagt på Rickomberget. Det är dessutom väldigt slitet och jag tror att vi det är en bättre lösning om ungdomarna får egna lägenheter, säger Ulrik Wärnsberg, socialdemokratisk ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Uppsala. 

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".