Systembolagsanställda fällda för mutbrott

I dag föll domarna i muthärvan kring Systembolaget. Samtliga 18 butikschefer som åtalats för att ha tagit emot pengar från leverantören Vin-Trädgårdh fälldes för mutbrott. Bland de dömda finns fyra personer som jobbat som butikschefer i Uppland.

I dag förkunnades alltså dom i den stora muthärvan som skakat Systembolaget. Samtliga 18 åtalade systembolagsanställda döms för mutbrott för att ha tagit emot pengar från leverantören Vin-Trädgårdh.

Av de 18 är det fyra som begått brotten som chefer för butiker i Uppland. En av de som dömdes i dag är en 38-årig man från Uppsala som var chef för en systembolagets butiker i Uppsala. Han får nu betala 1500 kronor i dagsböter

Under 2001 tog han vid tre tillfällen emot checkar från VD:n i Vin-Trädgårdh - värda totalt nästan 3000 kronor. Han förnekar brott och hävdar att pengarna han fick från VD:n var ersättning för utlägg han han haft då han köpte ut produkter från systembolaget för vinleverantörens räkning.

- Det har måhända stridit mot de interna reglerna men det har inte varit ett brott iallafall, säger hans advokat Roger Häggquist.

Betydligt tuffare blev bötesstraffet för en 43-årig man som jobbade som chef i en annan butik i Uppsala. Där tog han emot 18 000 kronor av vinleverantören. Även han förnekar brott och säger att han inte känt till något bonussystem.

Rätten konstaterar i sin dom att Systembolaget klart förbjudit de anställda att ta emot gåvor i form av kontanter eller varor.

”Flera butikschefer har uttalat att policyn varit entydig. Denna bevisning och de uppgifter som de mutåtalade själv har berättat om har varit tillräckligt för att bevisa att de har känt till att ersättningen utgjort en otillbörlig förmån för att de skulle favorisera Vin-Trägårdhs produkter”, skriver tingsrätten.

Även vice vd:n på Vin-Trädgårdh och sekreteraren där fälldes i dag för bestickning, alltså för att ha betalat ut mutorna.

kontakta reportern
jonas.ahlsgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".