Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Flyktingar riskerar få sämre stöd i Uppsala

De flyktingar som får stanna på grund av den tillfälliga asyllagen, riskerar att inte få så bra stöd som de skulle behöva från Uppsala kommun.

Kommunen hade i sina prognoser räknat med att det skulle komma färre än det nu ser ut att göra, så kommunens flyktingmottagning skärs ner just nu. Det här oroar Gun Eldståhl, enhetschef på introduktionsbyrån. 

- Vi kanske inte har tillräckligt med personal för att ge dem en riktig introduktion, säger hon.  

Kommunens flyktingmottagning ska ge hjälp åt personer som fått uppehållstillstånd, så att de kan komma in på arbetsmarknaden och i samhället. Just nu håller flyktingmottagningen på att gå igenom vilken personal de ska göra sig av med. På Gun Eldståhls avdelning ska 3,5 tjänst bort av 14.  

Orsaken till neddragningarna är att kommunens prognoser visar att det ska komma färre flyktingar än tidigare. Kommunen räknar till exempel med att 50 personer ska få stanna på grund av den tillfälliga generösare asyllagen. Men nu säger Migrationsverket att de redan idag har 300 personer som ska prövas på nytt i länet.

Hur många av dem som kommer att få stanna och hur många som ska bo i Uppsala är ju inte klart, men Gun Eldståhl tror att det kan bli betydligt fler än kommunen räknat med. Det betyder i så fall att flyktingmottagningen inte kommer att kunna ta hand om dem ordentligt, säger hon.

Men några mer pengar blir det inte nu, det säger Ulrik Wärnsberg, ordförande i den nämnd som förra veckan beslutade om hur mycket pengar flyktingmottagningen ska få.

- Vi måste ha en ekonomi i balans och vi har beslutat detta utifrån de förutsättningar som vi hade. Om det senare visar sig att förutsättningarna förändras så finns det vissa möjligheter att omförhandla avtalet med Migrationsverket, säger han.

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".