Lurades köpa falska körkortsfrågor på nätet

Att handla varor på nätet har i år ökat sju gånger mer än den vanliga handeln. Vi har handlat för omkring nio miljarder via nätet i år i Sverige. Men det finns en baksida. Under hösten har Konsumentverket gått ut och varnat för flera olika företag som sysslar med bedrägeri på nätet. Sofia i Uppsala skulle köpa körkortsfrågor från Trafikförlaget men blev lurad.

- På skivan stod det ”Körkortsprovet” men när vi satt på den var det bara Black jack och pokerspel, säger hon. 

Varken Trafikförlaget som gjort skivan eller företaget Inter-act Media som skickade den finns registrerade hos Bolagsverket.

Polisen i Kungsbacka har utrett ett 10-tal bedrägerier på nätet där Inter-act Media är inblandat. Åklagare ska nu ta ställning till om mannen som står bakom företaget ska åtalas.

Hemsidan där Sofia gjorde beställningen ser mycket trovärdig ut. Hon funderade aldrig på att kolla upp företaget innan hon betalade närmare 400 kronor för att få ut paketet.

Hur många totalt som blir lurade när de handlar på nätet finns det inga siffror på. I Uppsala har antalet klagomål varken ökat eller minskat de senaste åren, säger Ewa-Lena Schweitz på Konsument Uppsala.

- Det ringer kanske 50 personer per år med liknande ärenden, det säger hon.

Efter lång väntan fick Sofia svar på de mail hon skickat. Någon på företaget - oklart vem - skrev att hon skulle lämna ut sitt kontonummer för att få ersättning.

- Det skulle jag aldrig göra, säger Sofia. 

OBS! Trafikförlaget som nämns i artikel ska inte förväxlas med Föreningen Trafikförlaget som ger ut böcker om veteranfordon.

Ann-Charlotte Carlsson
anncharlotte.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".