Socialbidragstagare mister barnbidragshöjning

I dag betalas det nya höjda barnbidraget ut retroaktivt från oktober. Men för de som är beroende av socialbidrag är det inte säkert att höjningen av barnbidraget märks. Vissa kommuner sänker nämligen socialbidraget i samma omfattning som barnbidraget höjs. Det gäller bland annat i Håbo kommun.

Om man som socialbidragstagande barnfamilj får mer pengar i plånboken eller inte nu när barnbidraget höjs beror mycket på vilken kommun man bor i.

I Uppsala har kommunen beslutat att höjningen av barnbidraget inte ska göra att socialbidraget sänks - det blir alltså mer pengar i plånboken. Likadant är det i Knivsta, Tierp och Enköping. Men i Håbo och Östhammar så kommer barnbidragshöjningen göra att socialbidraget sänks med lika mycket- totalt sett blir det alltså varken mer eller mindre pengar i plånboken.

Skillnaden mellan kommunerna beror på att det inte finns några centrala regler. Kommunerna får själva bestämma hur de gör, så länge de behandlar sina egna invånare lika. Men det kan bli ändring på detta. Inom kort väntas regeringen besluta om nästa års så kallade riksnorm som styr socialbidragsnivåerna - och den kan komma att ta hänsyn till barnbidragshöjningen. Men innan dess tänker Håbo kommun inte låta socialbidragstagarna få del av det höjda barnbidraget, säger socialchefen Thomas Brandell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".