Beslut om expropriation i Uppsala

Uppsala kommuns fastighetsnämnd har nu tagit det kontroversiella beslutet att kommunen ska ansöka hos regeringen om så kallad expropriation, tvångsinlösen, av drygt 40 hektar åkermark vid Sävja gård i södra Uppsala. Kommunen planerar för bostadsbyggande på området.

Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet röstade igenom beslutet i fastighetsnämnden, men det är osäkert om det går igenom i kommunfullmäktige. Miljöpartiet flaggar för att man där troligen säger nej.

-Med de kunskaper jag har om ärendet så kan jag inte se att jag skulle ställa mig bakom det, säger Niclas Malmberg kommunalråd för Miljöpartiet.

Kommunen och familjen har trots flera års förhandlande inte kommit överens om ett pris. Därför föreslår fastighetsnämnden att kommunen tar till den ovanliga åtgärden att ansöka om expropriation, alltså att regeringen godkänner att kommunen tvingar familjen att sälja marken. Senast kommunen gjorde det var för 15 år sedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".