Diskriminerade studenter fick rätt i hovrätten

Uppsala universitet gjorde sig skyldig till otillåten diskriminering när man antog sökande med utländsk bakgrund och utestängde två svenska studenter med bättre betyg. Det konstaterar Svea hovrätt som i dag meddelade dom i det uppmärksammade diskrimineringsmålet. Därmed fastställde hovrätten Uppsala tingsrätts dom från januari i år.

- Jag är naturligtvis glad att hovrätten dömt till vår fördel, det säger Cecilia Lönn som är en av de diskriminerade studenterna.

Det var hösten 2003 som Uppsala universitet avsatte 30 av 300 platser till studenter med båda föräldrarna födda utomlands. Syftet var att öka den etniska mångfalden.

Två kvinnliga studenter med svenska föräldrar kom inte in trots att de hade bättre betyg än samtliga i kvotgruppen. De stämde Uppsala universitet och fick 75 000 kronor var i skadestånd i tingsrätten.

Svea hovrätt ändrar inte skadeståndsbeloppet, men fastställer i övrigt domen.

- Nu kommer man kanske inte att göra sådana här ingrepp i framtiden. Det ökar rättsäkerheten för oss studenter och förhoppningsvis kommer alla att behandlas lika i framtiden, säger Cecilia Lönn.

Justitiekansler Göran Lambertz var inte lika nöjd med domen.
- Jag är besviken över domen. Jag är inte förvånad, men jag menar att det finns komplikationer i det här målet som inte kommer fram i hovrättens dom, säger han.

Jonas Alsgren
jonas.alsgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".