Rättegång mot knivman avslutad

I Uppsala tingsrätt avslutades i dag rättegången mot den 25-årige man som i oktober knivhögg sin flickvän i en lägenhet i Gränby.

Flickvännen tog ju i går överraskande tillbaka det hon berättat i en rad polisförhör om att mannen, innan han utdelade knivhuggen, flera gånger skulle ha sagt att han tänkte döda henne. Åklagaren, som menar att hennes tidigare berättelse är den riktiga, valde därför att i dag spela upp några avsnitt från polisens videofilmade förhör. I ett avsnitt säger hon:
- Jag kände ett slag i armen, jag drar ner min jacka och ser att blodet sprutar. Då kommer han fram och visar kniven och säger ”vad var det jag sa, jag sa ju att du skulle dö ikväll”.

Det förhör som hölls i sjukhussängen en vecka efter knivdramat, menar åklagaren tydligt visar hur detaljerad och övertygande hennes berättelse är. Att hon sen plötsligt i går tog tillbaka berättelsen och i stället stödde pojkvännens version om att han inte hade något uppsåt att döda henne, bör därför tingsrätten bortse ifrån, menade åklagaren.

Pojkvännen har, trots att han inte är mer än 25 år, redan dömts åtta gånger i domstol, och dömdes senast år 2000 till 3,5 års fängelse för försök till dråp efter att ha knivhuggit en annan man utanför en restaurang i Uppsala. Åklagaren menade att han nu ska fällas för mordförsök och inte nöja sig med grov misshandel som hans försvarare ansåg. Dom meddelas om några veckor.

Kontakta reportern
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".