Foto: Erich Stering Pressens Bild

Varning för förrädiska isar under snön

Nu under julhelgen är det många som tar fram långfärdskridskorna för att ge sig ut på de uppländska sjöarna. Men nu varnar experterna för att isarna är mycket förrädiska.

- Snön gör att det är väldigt svårt att se svaga partier i isen. De flesta isar är nyfrusna nu och det finns svaga partier, säger Uppsalabon Lasse Hjertsson som är en van skridskoåkare från Friluftsfrämjandet.

Den kommande julhelgen är det många som för första gången i vinter kommer att ge sig ut på isarna och tar de där första härliga skären på den sjungande isen.

Men den underbara vinterturen kan snabbt förvandlats till tragedi. Så sent som i söndags dog en 43-årig skridskoåkare i Södermanland sen han hamnat i en vak i det iskalla vattnet.

Det som gör det farligt nu är snön i kombination med att isarna inte hunit frysa till ordentligt. På Vällen fyra mil öster om Uppsala vid Hallstaviksvägen finns stora partier med bara centrimetertjock is och den växer inte till under snön.

Tämnaren mellan Björklinge och Östervåla har också stora svaga ispartier som är dolda under snön. Valloxen i Knivsta är också vansklig att ge sig ut på.

Trehörningen som är den sjö utanför Uppsala dit flest skridskoåkare åker, avråder Lasse Hjertsson från att ge sig ut på i helgen.

- Dit ska man inte åka den här helgen. Det som jag kan säga är att det är stabil is på Funbosjön strax utanför Uppsala, men där får man se upp för utloppen i norra och östra viken.

- Hr länge klarar man sig i det kalla vattnet?

- Det är ju individuellt, men uppemot en halvtimme kan man klara livhanken, sen är det väl för sent, säger Lasse Hjertsson

Kontakta reportern:

jonas.alsgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".