Konflikt inför Linnéjubileum

Nu är det drygt ett år kvar till det stora jubileumsåret i Uppsala för Carl von Linné, men tiden fram till dess riskerar att präglas av en strid om den nya byggnad som inför jubileet ska uppföras i Linnéträdgården.

Byggnaden som bland annat ska inrymma café och souvenirbutik, ska ges en modern utformning som avviker från 1700-talsmiljön, ett beslut som redan väckt protester. Nu kommer ny kritik mot beslutet, från Föreningen Vårda Uppsala och dess ordförande Anna Nilsén.

- Vi var ju väldigt förtjusta i de tidigare planerna, så det var med viss förvåning vi tog del av det modernistiska förslaget som bryter väldigt flagrant med den gamla anläggningen.

Om drygt ett år är det 300 år sen den världsberömde vetenskapsmannen föddes. Inför jubileumsåret är alla överens om att den stora turistattraktionen Linnéträdgården behöver en ny servicebyggnad för bl a café och toaletter. Men hur byggnaden ska se ut har redan blivit en het stridsfråga. Statens fastighetsverk har redan, på uppdrag från Uppsala universitet, beslutat att ge byggnaden en mycket modern utformning, något som redan tidigare väckt protester från Linnékännaren och Linnégestaltaren Hans Odöö.

Men på Uppsala universitet har projektledaren Marianne Lindfors försvarat beslutet. Hon menar att det ska vara lätt för besökaren att skilja på vad som är äkta 1700-tal och vad som inte är det.

- Att bygga två 1700-talshus här, det skulle kunna innebära stora pedagogiska svårigheter. Det kan vara svårt för besökarna att veta vad som är sant och falskt. 

I den här striden står alltså också Föreningen Vårda Uppsala på samma sida som Hans Odöö. Anna Nilsén hoppas att universitetet ska vara öppet för dom invändningar som finns mot beslutet.

- Vi hoppas verkligen att det inte ska bli en strid, utan att vi kan ha en kommunikation.

 

Kontakta reportern:

marten.nilsson@sr.se