Fler instämmer i kritiken mot nybygge i Linnéträdgården

Ett slag i ansiktet på besökarna - ja, så kommer den nya moderna cafébyggnaden i Linnéträdgården i Uppsala att upplevas. Det säger den tidigare antikvarien på Upplandsmuseet Helena Harnesk.

Den tidigare antikvarien på Upplandsmuseet Helena Harnesk, ansluter sig nu till kritikerna mot den nya byggnaden som är planerad att stå klar till Linnés jubiluemsår 2007:

- Jag tror att både att Uppsalabor och turister kommer att bli besvikna, det kommer på nått sätt bli ett slag i ansiktet när man får se den, säger Helena Harnesk. 

Statens fastighetsverk är helt inne på att det ska bli en modern utformning på den nya byggnaden i Linnéträdgården för café, toaletter och souvenirförsäljning, och har också Uppsala universitet med på den linjen. På samma sida står också riksantikvarieämbetet, som är tillståndsmyndighet för statliga byggnadsminnen som Linneträdgården är. Anna-Gretha Eriksson på riksantikvarieämbetets kulturminnesenhet säger att eftersom man inte vet exakt hur byggnaderna såg ut på samma plats på 1700-talet så är det bättre att bygga en modern byggnad:

- Vi har resonerat så att vi vill ha en byggnad från sin tid, säger Gretha Eriksson.

Men Helena Harnesk som skriver en bok om just Linné och Uppsala inför jubileumsåret tycker att fastighetsverket ska skrota planera på en modernt utformad byggnad.

kontakta reportern

marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".