Stöldmisstankar mot hemtjänstpersonal

En äldre kvinna i Uppsala har blivit bestulen i hemmet tre gånger under hösten, och misstankar finns om att det är någon i hemtjänstpersonalen som tagit pengar av henne. Stölderna har polisanmälts och kommunen har gjort en Lex Sarah-anmälan.

Den äldre kvinnan har blivit av med pengar vid tre olika tillfällen under hösten. En gång försvann 800 kronor ur en chiffonjé, sedan mindre summor ur hennes plånbok och från en skål i hallen.

Kvinnan bor i en egen lägenhet, men har mycket hjälp från hemtjänsten, så det är många olika människor som varit inne i hennes hem under hösten. Kvinnans dotter ringde chefen för Gudruns hemvård för några veckor sedan och berättade det här - hon har också gjort en polisanmälan.

Polisen har inte börjat utreda stölderna än, och kommunen som gjort en egen utredning vet inte om det är någon från hemtjänsten, och misstänker ingen särskild person. Enligt områdeschefen Yvonne Bispfors är det många i personalen som mår dåligt över att känna sig utpekade - och de som har hemstjänst blir förstås oroliga.

Yvonne Bispfors säger att det är ungefär en gång varje år som det misstänks att hemtjänstpersonal stulit från äldre - det är mer sällan det bevisas. Hon tror att risken för att sånt här händer igen nu ska minska eftersom kommunen sedan tidigare bestämt att alla hemtjänstområden ska få nya skåp där nycklarna till de äldres bostäder ska låsas in. Med de skåpen kan man se vilken anställd som tagit vilken nyckel vid vilken tidpunkt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".