Fortfarande flygs omkomna till Ärna

Fortfarande saknas 17 svenskar efter katastrofen i syostasien. De andra 526 omkomna har man lyckats identifiera. De allra flesta har flugits till Ärna utanför Uppsala. Och senast för bara en dryg vecka sedan kom ett plan med omkomna.

Ärna har varit en viktig plats under året. Anhöriga har rest från hela Sverige för att ta emot nära och kära som omkom i flodvågen. En del har varit där flera gånger. Det är militären, polisen och svenska kyrkan som tillsammans organiserat mottagandet. Och även om det var flest sändningar i våras så har det kommit flyg i princip varje vecka fram till nu.

Det var i januari det blev klart att det var Ärna som alla omkomna skulle flygas till, då trodde man att närmare tretusen svenskar dött och förberedde för det. Det slutade på 543. Av dem saknas 17 personer. 12 av dem är barn. De flesta vuxna har kunnat identifieras genom tandstatusen. Men när det gäller barnen har man fått gå andra vägar:

- Man pratade mycket om DNA i början men det föll inte så väl ut som man tänkt sig från början. Man skickade till Kina då men man fick inte tillbaks i den omfattning och så fort som man ville, säger kriminalinspektör Peter Ström som arbetat på Ärna under året.

Idag sker ingen identifiering på Ärna längre. Det kommer för få sändningar för det. Men ännu har inte sista planet från Thailand landat.

kontakta reportern

ulrika.hüllert@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".