Länsstyrelsen vill ha bättre beredskap

Återigen kommer allvarlig kritik mot att det fram till i februari nästa år saknas en sjöräddningshelikopter i mellansverige.

Upplandsnytt har tidigare rapporterat om kritik mot att det saknas en räddningshelikopter. Den här gången är det länsstyrelsen i Uppsala och Stockholms län som gemensamt skriver till sjöfartsverket om att den försämrade beredskapen är oacceptabel. Leif Byman är länstyrelsens länsråd i Uppsala:

- Vi tycker inte att vi tar vårt ansvar som områdesanvarigmyndighet på regional nivå om vi inte reagerar över den här situationen, säger Leif Byman.

Både länsstyrelsen i Uppsala och i Stockholm vill göra gällande för sjöfartsverket att det är oacceptabelt att under en tid stå utan en fullgod sjöräddning i Mälardalsområdet. Det är särskilt oacceptabelt i en period med låga vattentemperaturer och i ett havsområde som har en mycket tät trafik med passagerarfärjor. Och nu vill man vill se en tillfredställande lösning snarast.

Leif Byman som är länsråd - den högsta chefen under Landshövdingen är också kritisk till att krisberedskapen tillåts vara sämre i tider då Sverige återhämtar sig efter flera stora katastrofer.

- Det gäller för oss att ha god beredskap. Vi tycker inte att det här känns bra, säger Leif Byman.

Magnus Gustafsson
magnus.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".