Många känslor på årsdagen av flodvågskatastrofen

I dag är det ett år sedan jättevågen orsakade den svåra katastrofen i Sydostasien. Men trots att det gått ett helt år finns minnen och känslor som inte bleknar. Och på årsdagen är det mycket känslor som rörs upp på nytt.

Familjen Björnsen från Knivsta var på semester i Thailand på ön Koh Lanta och de satt i en båt några hundra meter från stranden när vågen kom. Tolvåriga Emelie är ett av barnen i familjen. 

- Öarna längs horisonten försvann och det kom en blå vägg med vitt skum. Jag blev rädd och sedan blev det svart och jag hamnade under vattnet. När jag spolades upp på stranden hade jag ont i låret, berättar Emelie Björnsen.

Emelie, hennes tre syskon och mamma och pappa spolades upp på stranden på Koh Lanta och klarade sig utan allvarligare skador.

I dag har det gått ett år sedan och på många ställen ordnas minnesceremonier. Solweig Backlund arbetar ideellt för röda korset och leder en självhjälpsgrupp i Uppsala för anhöriga som förlorade någon i katastrofen. Och hon säger att just årsdagen alltid är viktig och kan bli väldigt jobbig.

- Det är mycket fokus kring detta och på årsdagen rivs många känslor upp, säger hon.

Men även för de som inte förlorade någon blir en jobbig dag. Man minns minus för minut vad som hände. Emelie berättar att hon ofta tänker på det som hände. Mest när hon tittar på tv, läser tidningar eller tittar på kartor men annars också.

- Ibland formar sig molnen som en blå våg med vitt skum, säger hon.

Ulrika Hüllert
ulrika.hyllert@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".