Känslosamma ceremonier för tsunamioffer

Årsdagen av den stora tsunamikatastrofen har idag uppmärksammats på olika platser runt om i världen. Över 230 000 människor omkom, 543 av dem svenskar, då flodvågorna slog in över stränderna i Sydostasien för precis ett år sedan.

Tidigare idag hölls en svensk minnesstund på stranden i thailändska Khao Lak. I den stillsamma ceremonin deltog bland annat biskop Lennart Koskinen och flera svenska artister. Den anhöriga sjösatte också så kallade kratonger - thailändska ljusbåtar gjorda av palmblad. 

En av de som hedrade sina anhöriga var Lars-Göran Olofsson som hade en kratong med tre orkidéer.

- Havet tog min fru och jag vill hedra henne med detta. Jag tycker att det har varit en jättefin och ljus ceremoni, säger han.

I Domkyrkan i Uppsala tillägnades förbönen åt de som på olika sätt drabbats av tsunamin. Kerstin Dillmar predikade på högmässogudstjänsten och hon berättar varför man valt att tillägna förbönen till offren offer.

- Vi behöver dela utsattheten. Idag samlas här anhöriga men också de som arbetat med tsunamin; militärer, räddningspersonal, folk från kyrkan, säger hon.

Therese Larsson, Khao Lak
therese.larsson@sr.se
Richard Sundwall, Uppsala
richard.sundwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".