Massgrav för hästar upptäckt i Heby

När bonden på den ensligt belägna gården utanför Enåker avslutade sitt arrende och flyttade, gjordes den makabra upptäckten. I en massgrav bara några hundra meter från boningshuset hittades ett 30-tal avlivade hästar.
Mannen har under en tid haft en djurambulans och även åtagit sig att avliva djur och frakta dem till destruktion. Men många av hästarna grävdes alltså ner på gården. Den nya hyresgästen upptäckte att det var grävt vid sidan av åkrarna på ett oförklarligt sätt. - Det blir ju en chock och en överraskning att man bara gräver ner djur på det här sättet, säger han till Radio Västmanland. Gården han nyss flyttat in på visade sig vara en djurkyrkogård. Men han vill ändå inte gräva upp marken och få bort det som är kvar av hästarna. - Det bästa är väl för djurens skull också att de får ligga där de ligger och förmultna med tiden. Och att man får stopp på den här verksamheten. Annika Boström, som är miljöinspektör i Heby kommun, tror att man kommer hitta fler döda hästar på gården. - Av spåren att döma är vi ganska säkra på att det finns många fler hästar begravda. Mannen har arrenderat flera gårdar i Västmanland. Bara under vintern och våren kan han ha avlivat ett hundratal hästar. Annika Boström misstänker att det även på de andra gårdarna kan finnas nedgrävda djur. En särskild miljöåklagare ska nu granska fallet. Mannen kan också bli föremål för skattemyndigheternas intresse, eftersom han för sina tjänster tagit 5 000 kronor utan kvitto.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".