Övre slotts stänger in sig

Kulturkvarteren kring övre slottsgatan i Uppsala håller på att förvandlas till tyst bostadsområde och det för med sig andra problem. Folktomma gator leder till större efterfrågan på säkerhet, vilket förändrar miljön och motverkar ett levande gatuliv.
Patrik Magnusson bodde två år på övre slottsgatan och han menar att öppenheten och spontaniteten försvann i samband med att en grind sattes upp mot gatan för att hålla objudna gäster ute från innergården: - Det kom upp lappar med anvisningar... dörrar ska stängas, grindar ska låsas. Även den stämning som byalaget har kämpat för har stagnerat, säger han. Cecilia Bernsten är ordförande i bostadsrättsföreningen Brundisium där Patrik tidigare bodde, och hon tycker att de har gått en medelväg mellan behovet av säkerhet och öppenhet: - Vi har öppet på helgerna och i övrigt väljer man själv. Det har fungerat väldigt bra faktiskt. Cecilia Bernsten tror inte att det är grindar och portkoder som leder till en utarmning av den levande statsmiljön, utan att det är bristen på affärer och cafeér som avfolkar gatorna och får folk att vilja stänga mer om sig. Hon tycker det är synd att byalaget inte längre spelar en central roll när det gäller att få fart på övre slotts: - Lite mer engagemang totalt på gatan, tycker jag vore bra, som att dra igång den avsomnade Övre slottsgatans dag till exempel. Visst är det mycket roligare med en levande gatubild, visst är det det.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".