Fortfarande lång väntan på färdtjänst

Det är fortfarande långa köer för dem som söker färdtjänst i Uppsala. När Upplandsnytt i början på hösten rapporterade om långa väntetider lovades bättring eftersom kommunen bröt mot förvaltningslagen. Men så mycket bättre har det inte blivit.

När uppsalabon Ulla Bäckander ansökte om färdtjänst efter en höftoperation för tre veckor sen fick hon reda på att väntetiden låg på nästan tre månader. 

Max fyra veckor ska väntetiden vara och det finns det beslut om i Uppsalas kommunfullmäktige. Men i september då Upplandsnytt kollade upp handläggningstiden var den mycket längre än så, det handlade då snarare om 18 veckor. Idag är handläggningstiden nere i 13 veckor.

- Det är inte rimligt. Målet är fyra veckor. 13 veckor är oacceptabel men vi måste nog förstärka personalen för att nå målet, det säger Marianne Nilsson är chef på kommunens färdtjänstavdelning. 

Enligt Marianne Nilsson ligger bollen nu hos de politiker som fördelar resurserna till färdtjänsten i Uppsala.

Men det är inte bara långa handläggningstider som är pensionären Ulla Bäckanders bekymmer. Efter att kommunens färdtjänstregler stramats upp blir det alltmer ovanligt att personer med tillfälliga funktionshinder som till exempel genomgått en höftoperation får någon färdtjänst. Men Ulla Bäckander hoppas ändå på att kommunen ska ge den hjälp som hon anser att hon har rätt till.

Erik Persson
erik.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".