Hebybor missnöjda med kommunen

Hebyborna är missnöjda med hur kommunens verksamheter fungerar, och få upplever att man kan vara med och påverka. Förtroendet för makthavarna ligger också i botten.

Det framgår av den omfattande undersökning som SCB, statistiska centralbyrån, gjort bland 1 000 hebybor.

Hebyborna ger mycket lågt betyg när det gäller möjligheterna att påverka vad som händer i kommunen. Medan samtliga kommuner som deltagit i undersökningen visar ett så kallat inflytandeindex på 42 ligger Heby på blygsamma 32.

Gapet är ännu större om man tittar på hur hebybornas förtroende för makthavarna är, och så är det på punkt efter punkt. Tillgängligheten, informationen, inflytandet och förtroendet är lägst i Heby. Grundskolan får också lägre betyg i Heby än i de andra kommunerna, och samma sak när det gäller kvaliteten på gator och vägar.

En kommunal verksamhet som får bra betyg är räddningstjänsten. Miljö och fritid är annars ett tungt vägande skäl till att folk bosätter sig i Heby, och här har kanske kampanjen häst i Heby givit resultat

Undersökningen som skall upprepas om tre år skall hjälpa politiker och tjänstemän att anpassa vardagsverksamheterna till befolkningens önskemål. Av de 1000 tillfrågade hebyborna mellan 18 och 84 år svarade 600 och många av de gav alltså Heby underkänt i en rad frågor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".