Lågt företagarengagemang bland riksdagsledamöter

I en undersökning som organisationen FÖRETAGarna gjort under riksdagsåret 04/05 placerar sig de Uppländska riksdagsledamöterna mycket lågt vad gäller företagarvänlighet. Lars Hennix regionchef för Företagarna menar att det är oroväckande.

- Det tycker jag är väldigt tråkigt och väldigt illavarslande.

I undersökningen granskades de 85 ledamöterna i finans, näring, trafik, skatte och arbetsmarknadsutskotten. FÖRETAGarna har granskat antalet motioner, interpellationer och frågor med företagsanknytning som ledamöterna väckt under riksdagsåret.

Bland de 85 ledmöterna återfinns fyra från Uppland. De fyra rankas mycket lågt, sämst är socialdemokraten Mats Berglind som faktiskt är sist. Bäst placerad är socialdemokraten Agneta Gille på 24 plats bland de 39 socialdemokraterna. Men den genomförda undersökningen kritiseras krafigt av riksdagsledamöterna själva.

Moderaten Lennart Hedquist, som rankas på 27 plats av de 35 oppositionspolitikerna, menar att undersökningen är helt missvisande.

- Den mäter det den mäter. Men det den mäter ger en helt missvisande bild av arbetet i riksdagen. Det faktum att vi placerade oss så långt ner är mer ett utslag av att vi företräder de stora partierna, som fördelar arbetet på flera ledamöter. Dessutom mäter den inte heller andra aktiviteter som tex debattinlägg i media och annat.

Men FÖRETAGarna slår ifrån sig kritiken och menar att undersökningen ändå ger en bild av hur riksdagsledamöterna ser på företagandet.

- Undersökningen ger en bild av hur den enskilde riksdagsledamoten ser på företagen och dess förmåga att göra ett bra jobb i vårat land.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".