Lyckat projekt i Gränby växer

I Gränby, en av de stadsdelar i Uppsala som många gånger förknippas med ungdomskriminalitet, finns idag en fungerande fritidsgård, och sedan ett halvår tillbaka finns också ett projekt som arbetar med stökiga ungdomar. Projektet Första steget har sedan starten för ett halvår sedan försökt inspirera ett 50-tal ungdomar i Uppsala att hålla sig på rätt sida om lagen.

Ahmed är en av de gränbyungdomar som kontinuerligt träffar ungdomsledarna Abraham Tewolde och Mahmoud El Harbiti som båda är ansvariga för Första steget i Gränby. Utanför Gränbyskolan är det kallt, men många ungdomar kommer ändå ut från fritidsgården för att prata med Abbe och Mahmuod. Det har gått bra för Första steget sedan starten i våras då Upplandsnytt berättade om projektet. Fyra projektledare som arbetat på Sirius behandlingshem fick då stöd från Brottsförbyggande rådet och sedan dess har flera myndigheter och föreningar fått upp ögonen för projektet, förutom en hel del ideellt engagemang arbetar idag tre ungdomsledare deltid i projektet. Hittills har ett femtiotal ungdomar från hela Uppsala gått med. Projektet handlar bland annat om att lära sig om tillit och personlig utveckling. Syftet är att hjälpa uppsalaungdomar att hålla sig undan den kriminella banan.

Första steget har bland annat utvecklat ett allt närmare samarbete med Uppsalapolisen. Områdespolisen i Gottsunda Ulf Lundgren - tycker att projektet faktiskt kan hjälpa polisen att på ett bättre sätt arbeta förebyggande med ungdomar i problematiska sociala miljöer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".