Spritbeslagen minskar i Uppland

Ny statistik från tullverket visar att beslagen av sprit minskar både på Arlanda och Kapellskär. Förklaringen sägs vara nya liberala införselregler.

- I och med att privatpersoner har stora möjligheter att ta in ganska stora mängder alkohol blir det svårare för oss, säger Anders Alpsten vid tullen i Arlanda.

Det blir alltmer sällan som tullen beslagtar stora lastbilstransporter med sprit. Idag finns ett nya smugglingsmetoder mycket svårare för tullen att göra något åt. Och det här syns också i den statistik som tullverket presenterade idag. I Kapellskär tog tullen under 2004 i beslag 728 liter sprit och i år nästan hälften 361 liter. På Arlanda har spritbeslagen minskat än mer dramatiskt från 3047 liter till 833 liter.

Antalet beslag av droger har ökat dramatiskt på Arlanda, det handlar då om de postförsändelser som kommer till Sverige via Arlanda med drogklassade läkemedel.

Knark med posten har ökat dramatiskt sedan missbrukare börjat beställa sina varor på internet. Anders Alpsten berättar att det är svårt att komma åt de personer som antingen skickar såna här varor eller tar emot dom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".