Byggåret i länet

Det har byggts mer än på mycket, mycket länge i Uppsala län under 2005. Flera stora och omstridda byggen har både påbörjats och avslutats. Det allra mest omdiskuterade är kanske det där spaden sattes i jorden vid Vaksala torg i Uppsala den femte april; Musikenshus.

Efter Uppsala kommuns kanske längsta långbänk så inleddes bygget av en konsert- och kongressanläggning: Musikens hus - i år. Men alla är inte glada, och alla överklaganden av kommunens beslut är ännu inte avgjorda.

Ytterligare ett bygge som irriterat - kanske främst bilister på väg in till Uppsala är dragningen av den nya E4.an - som ska vara klar och då underlätta för många år 2007.
Vid E4:an utanför Älvkarleby ligger numera det kinesiska kulturcentret Dragon Gate. Det bygget har kantats av flera konflikter. Arbetsmiljöverket var kritiskt, och facket hotade med blockad efter rapporter om att byggarbetarna fick dåligt betalt: Willy Hultén på Byggnads.

- Det var att utnyttja byggnadsarbetare långt utanför vad som är normalt i Sverige och i Europa överhuvudtaget.

Efter diskussioner blev det ingen blockad - och invigningen hölls i oktober - med fyrverkerier och chaolinmunkar.

I Enköping är det bygge som fått allra mest uppmärksamhet kanske det som inte blev. I år sade regeringsrätten till sist att hotellet inte ska rivas. Motorbaneplanerna tog däremot ett kliv framåt - och en detaljplan ska nu tas fram

Det har också byggts fler bostäder än på länge. I Uppsala har nära 2000 påbörjas i år - flest i landet per invånare. Till sist måste starten för ett av de största byggprojekten genom tiderna i Uppsala nämnas: resecentret.

Resecentret ska innebära kortare restider, lättare byten mellan olika färdmedel. Men under den långa byggtiden blir det bökigt. Victor Sjöberg är projektledare på Uppsala kommun.

- Det blir besvärligt när Strandogatan stängs av i september 2007. Den kommer att vara avstängd fram till hösten 2011.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".