Fyrverkerier säljs utan tillstånd

Nu råder det bråda dagar för fyrverkeri-inspektörerna i Uppsala län. Polis och räddningstjänst åker runt och kontrollerar butiker som har tillstånd att sälja fyrverkeripjäser. Men en rundringning som Upplandsnytt gjort visar det sig att flera butiker som saknar tillstånd också säljer fyrverkerier. Upplandsnytt följde med förste brandingenjör Lennart Börs på en inspektionsrunda.

- Vi tittar på om de funkar ur säkerhetssynpunkt. Tex att de inte har marshaller i anslutning till fyrverkerierna. Hur fyrverkerierna förvaras.

Säljaren Andreas Mattsson visar upp fyrverk som förvaras i låsta vita plåtskåp. Butiken han arbetar i har tillstånd för över 100 kg pyroteknik. I hela länet har butiker tillstånd för över 5400 kg. En handlare som säljer fyrverkerier utan tillstånd blir inte utsatt för inspektörernas stickprovskontroller. Polisinspektör Lars Magnusson säger att man inte har stött på butiker som säljer utan tillstånd.

- Vi tittar givetvis på de ställen där vi kan få information, och skulle vi upptäcka någon skulle vi givetvis göra ett besök. Men någon sådan information har vi inte. Och de senaste åren har inget sådant dykt upp.

Men en rundrigning som Upplandsnytt gjort visar att flera butiker vars tillstånd gått ut, fortfarande säljer fyrverkerier.
För att få köpa fyrverkerier måste man vara minst 18 år.
Polisinspektör Lars Magnusson menar att det är olagligt att köpa fyrkverier åt personer som är omyndiga.

- Personen som köper dom där skall också se till att skjuta av artiklarna. Det blir ju nån form av langning om man köper ut.

Enligt brandingenjör Lennart Börs är personskador den största risken med fyrverkerier.

- Att man skjuter av dom på fel sätt. Att man försöker tända på en raket som inte fungerade första gången. Gör inte det. Lämna tillbaks den till affären.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".