Unga ska få spela i symfoniorkester

I vår kommer en ny symfoniorkester för ungdomar att starta upp. Projektet är ett samarbete mellan länsmusikorganisationerna i Gävleborgs, Uppsala och Västmanlands län.

- Det finns små möjligheter för ungdomar att vara med i en symfoniorkester. Det finns en i södra Sverige och en i Norrbotten men nu vill vi skapa en ungdomsorkester i Mellansverige, det säger Margareta Norberg på Musik Gävleborg, som är en av de tre projektledare för ungdomssymfonikerna.

Ungdomssymfonikerna är ett samarbete mellan länsmusikorganisationerna i Gävleborg, Uppsala och Västmanlands län och de siktar på att få ihop 50 ungdomar i åldern 15 till 21 år till den nya orkestern.

Hans Ek kommer vara dirigent och konstnärlig ledare och syftet med orkestern är bland annat att ungdomar ska få träffa musikintresserade ungdomar från andra län.

Förutom Margareta Norberg så är också Katarina Bonander från Musik i Uppland och Leif Östlund från Västmanlandsmusiken projektledare för orkestern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".