Östersjöuniversitet räddat

Östersjöuniversitetet, som styrs från Uppsala, kommer att få ett permanent stöd på två miljoner kronor från utbildningsdepartementet. Det meddelade idag utbildningsminister Tomas Östros som var på besök i Uppsala.
Verksamheten på Östersjöuniversitetet har länge varit hotad på grund av osäker finansiering. Men nu får alltså universitetet ett nytt stöd på 2 miljoner kronor. Lars Rydén, som grundade Östersjöuniveristetet, säger till Upplandsytt att han är nöjd och tror att univeristetet nu har sin framtid räddad. Östersjöuniversitetet är ett nätverk mellan 170 universitet runt Östersjön, där verksamheten styrs från Uppsala. Det grundades 1991 och blev snabbt populärt hos både studenter och forskare som ett nyskapande och gränsöverskridande samarbete mellan länderna runt Östersjön i frågor om miljö och hållbar utveckling. Men dom senaste åren har man fått förlita sig ekonomiskt på tillfälliga bidrag från olika institutioner och eftersom det saknats en långsiktig finansiör så har man den senaste varit orolig för framtiden. Men nu är alltså den frågan löst i och med att utbildningsdepartementet lovar två miljoner per år och universitetet en miljon.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".