Rikt år för uppländska företag

År 2005 har varit ett rikt år för de Uppländska företagen. Enligt en sammanställning så är de allra största vinnarna i företagssverige alla Upplänningar. Allra störst var Niklas Zennström, bolaget Skypes grundare.

I september sålde den förre Uppsalastudenten Niklas Zennström sitt internettelefonibolag Skype till amerikanska Ebay. Prislapp 20 miljarder. Enligt obekräftade uppgifter ska han själv ha fått ofattbara 7,5 miljarder kronor när bolaget såldes. Håkan Ogelid är redaktionchef vid tidningen Computer Sweden, enligt honom är försäljningen något av ett rekord. En annan jätteaffär med Uppsaliensiska förtecken inträffade för bara några veckor sedan när det blev klart att online pokerbolaget Ongame skulle säljas.

Bolaget grundades i Uppsala 1999. De två grundarna Oskar Hörnell och Claes Lidell kommer troligen få omkring 2 respektive 1 miljard vardera. Ongame och Skype affärerna är de två affärer i Sverige i år där ägarna gjort störst vinst. De tre grundarna av läkemedelsföretaget Orexo har inte blivit miljardärer men väl miljonärer. Företaget grundades i Uppsala 1995 å börsintroducerades i november sedan dess har aktien stigit som en raket. Grundarnas aktieinnehav värderas idag till drygt 230

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".