Billig medicin ledde till sängvätning

När apoteket bytte till en billigare medicin fick flera barn tillbaka sina besvär med sängvätning. Barnläkaren Christer Wassén i Uppsala, som i många år har behandlat barn som kissar på sig med läkemedlet Minirin, har anmält fallen till Läkemedelsverket.

- Det här läkemedlet fungerar redan första natten, om man sprayar rätt, säger Christer Wassén.

Efter att ha varit torr i flera månader började hennes son kissa på sig igen. Mamman som Upplandsnytt talat med berättar att familjen först inte upptäckte att apoteket bytt ut nässprejen Minirin till ett läkemedel som var billigare.

Apoteken ska byta ut dyrare receptbelagda mediciner till likvärdiga, billigare, alternativ för att minska samhällets läkemedelskostnader.

Men för sonen i 7-årsåldern blev skillnaden stor, och han var inte ensam. Christer Wassén fick flera fall under kort tid förra året.

- Barnen började plötsligt kissa i sängen igen efter att ha varit torra i flera månader. Jag fick en 10-15 fall i rad som ringde under kort tid om det här fenomenet, säger Christer Wassén.

Läkemedelsverket som granskat ersättningsmedicinerna har inte hittat någon skillnad på orginalet jämfört med de nya billigare kopiorna. Gunilla Sjölin-Forsberg, är chef för biverkningsenheten.

- Vi har tittat på nio olika utbytespreparat. Och i de här proverna har vi inte kunnat se några skillnader alls, säger Gunilla Sjölin-Forsberg.

- Vidtar ni ytterligare åtgärder?

- Det är ju bra om det kommer in signaler och rapporter från sjukvården så att vi kan se om det här är ett problem, säger hon.

Läkare har möjlighet att kryssa i en ruta på receptet, och då får läkemedlet inte bytas ut. Men många läkare har inte själva jämfört de olika medicinerna, och kan därför inte upptäcka skillnaden, anser Christer Wassén.

- Många patienter får inte effektiv behandling. De har sina problem kvar nattetid, med de sekundära psykiska besvär som det innebär.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".