Ny lag ska styra godstransporter till järnvägen

En ny lag som börjar gälla i december i år ska göra att lastbilarna som transporterar gods på vägarna blir färre, då tågen i större omfattning ska ta över godstransporterna. Förhoppningen är att det därmed ska bli mindre trångt på vägarna.

De senaste 10-15 åren har godstransporterna på våra vägar stadigt ökat, och nya prognoser visar också att ökningen kommer att fortsätta de närmaste 20 åren.

Men en ny lag som börjar gälla i december nästa år ska nu se till att godstrafiken i större omfattning än idag sköts av tåg. Lagen ska nämligen göra det möjligt för till exempel stora industrier att själva ansöka om intyg hos Järnvägsstyrelsen och hos Banverket om att få utrymme på järnvägarna. När allt är klart med tidtabeller och tillstånd, kan industrierna i sin tur sedan kontakta de olika transportföretag som finns på järnvägsmarknaden, som till exempel Green Cargo och TågAB, för att låta dem ge det bästa och mest lönsamma budet.

Syftet är att det ska bli mer lönsamt för industrier att transportera gods över landet med tåg, vilket kommer att minska antalet lastbilar på våra vägar:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".