Nya stölder från äldre i Uppsala

För andra gången på kort tid finns misstankar om att hemtjänstpersonal i Uppsala stulit från äldre. Kommunen har nu gjort en polisanmälan.

Yvonne Bispfors är områdeschef inom äldreomsorgen.

- Vi har gjort en polisanmälan för att visa att vi tar det hela på allvar. I just det här fallet misstänks en person direkt så vi tar det på mycket stort allvar.

Vid tre tillfällen ska små summor, sammanlagt under hundra kronor, ha stulits från den äldre kvinnan. Kvinnan säger att stölderna skett på kvällen när hon varit i ett annat rum - och hon tror också att hon vet vem som är skyldig. Kvinnan har själv inte velat polisanmäla eftersom det handlar om så små summor, men det har kommunen alltså gjort.

Det här är andra gången på kort tid som sådana här misstankar dyker upp. Upplandsnytt berättade nyligen om ett fall där sammanlagt runt 1000 kronor förvunnit - och en äldre kvinna misstänker att det är hemtjänstpersonal som stulit, men utan att veta vem det i så fall kan vara.

Enligt Uppsaalpolisen får de in två-tre anmälningar om stölder hos äldre varje månad. Att hemtjänstpersonal misstänks är inte vanligt, säger presstalesmannen Christer Nordström - och ännu ovanligare är att någon fälls, för det här är brott som ofta är svåra att utreda.

- Svårigheten är att de gamla inte minns, man vet inte om man kanske har gömt pengarna eller lånat ut dem.

Men när det gäller det senaste fallet så ska den bestulna kvinnan vara väldigt klar över vad som hänt, säger områdeschefen i äldreomsorgen Yvonne Bispfors. Den anställda som pekats ut är kvar i tjänst, men kommunen har kallat till fackliga förhandlingar. Vad de kommer att kräva där, om de pratat med den anställda och vad han eller hon sagt då vill Yvonne Bispfors inte säga i nuläget. Men hon tycker att kommunen gjort vad den kunnat för att de äldre ska känna sig trygga med hemtjänsten.

- Det är ju alltid personer som ger hem till de äldre så vi kan aldrig garantera till hundra procent. Men jag tycker vi har gjort så mycket som vi kan göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".