Fr o m 3/1 kostar det att åka bil till och från Stockholms innerstad.

Många från Uppland får betala trängselskatt

Från och med halv sju nu på morgonen kostar det mellan tio och tjugo kronor att köra bil in och ut ur Stockholm. Det omdebatterade försöket med trängselskatter har startat. Och för de många upplänningar som pendlar till Stockholm blir det nu några tior extra om de tar bilen.

Tanken med avgiften är att fler ska välja att åka kollektivt, då minskar bilköerna och miljön blir bättre. Försöket ska pågå ett halvår. Det finns betalstationer vid alla in- och utfarter till Stockholm och passerar man en sådan på en vardag mellan halv sju på morgonen och halv sju på kvällen registreras ens bilnummer. Det kostar det mellan tio och tjugo kronor varje gång. För att betala kan man antingen gå in på en Pressbyrå eller Seven eleven i viken stad som helst, säga sitt registreringsnummer och så kollar de upp hur mycket man ska betala eller så finns avgiften uträknad på en hemsida på internet och så kan man betala via sin bank.

Det går också att beställa en gratis dosa, en så kallad transponder från Vägverket som man fäster i vindrutan. då kan man betala automatiskt via autogiro och behöver inte tänka på betalningarna. Kristina Andersson arbetar på Pressbyrån i Svavagallerian i centrala Uppsala, där man förutom att betala kan hämta ut vägverkets dosor:

Antalet pendlare från Uppsala kommun till Stockhoms län ökar hela tiden och idag pendlar ungefär 18 000 personer. De flesta åker redan idag tåg och endel buss. Carl-Johan Engström är planeringsdirektör i Uppsala kommun och han säger att det nog inte kommer blir någon större förändring i hur folk reser mellan Uppsala och Stockholm.

- Huvudsakligen är det så att de Upplänningar som arbetar i Stockholms innerstad tar tåget till Stockholm, dom som arbetar i Stockholms norra förorter de tar bilen. Ser man till de förutsättningarna är det få som berörs av trängselavgifterna, säger Carl-Johan Engström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".