Sockerbit ska förbättra kosthållningen

Nu efter årskiftet inleds projektet ”Sockerbiten” i Knivsta kommun. Syftet är att öka folkhälsan genom att utbilda förskolebarn och deras föräldrar i god kost.

Ingela Nannström är kostchef vid kommun och projektledare för satsningen.

- Många gånger äter barn för mycket godis. Nu förtiden äter man kanske en bulle och dricker saft istället för vatten. Man köper och äter mycket skräpmat och godis och tror att det är mat, säger hon.  

Men nu är det snart slut på godis och skräpmat i Knivsta. I januari inleds nämligen ett nytt projekt i Knivsta Kommun. Arbetsnamnet är ”Sockerbiten”.

Rent konkret innebär projektet att barn och lärare undervisas i hur man bäst sätter ihop en nyttig och näringsrik mat. Kostråd, mattips och fakta kommer att finnas samlade i en pärm i varje matsal och Ingela Nannström hoppas att det kommer att leda till mindre socker och rätt sorts fetter i skolmaten.

- Fetma och övervikt är folksjukdomar som framförallt ökar bland barn. Så därför tycker jag att vi skall försöka utbilda i hur man väljer ihop en bra måltid. Förhoppningsvis blir det mindre socker och mer av rätt sorts fetter.

Robert Peszkowski
robert.peszkowsi@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".