Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Blandade känslor efter första dagen med trängselskatt

Idag var första dagen med trängselskatteförsöket i Stockholm. Nu kan det kosta så mycket som 60 kronor per dag att åka in och ut ur Stockholm. Och trängselskatterna tycks ha gett effekt. Enligt de första beräkningarna från Stockholm stads miljöavgiftskansli så passerade 16 procent färre fordon tullstationerna i morse jämfört med i går morse då det fortfarande var gratis.

Trängselskatten berör förstås de som bilpendlar mellan Uppsala och Stockholm. En av dem är Åsa Grönlund från Uppsala.

- Det är aldrig kul att betala extra pengar. Särskilt när det gäller redan skattade pengar. De har sagt att 60 kr är taket och det är lätt att räkna ut, pendlar man varje dag blir det 300 kr i veckan. Och det blir ju 1200 i månaden.

Trängselskatt är för många som ett rött skynke för en tjur. Framförallt för bilpendlare som alltså riskerar att få betala så mycket som 1200 kr i månaden. En av dem som har varit med att införa skatten är den socialdemokratiska riksdagsledamoten Agneta Gille från Uppsala.

- Någonting måste vi göra för en bättra miljö. Och trängselskatten är ett verktyg som vi tror kommer att få folk att lämna bilen hemma och istället ta kollektivtrafiken, säger hon.

Teorin är alltså att trängselskatten ska förmå fler människor att välja kollektivtrafiken istället för bilen. Men på centralstationen i uppsala märktes inte mycket av det just idag. En av de få pendlarna på stationen var den moderate riksdagsledamoten Lennart Hedquist som är kritisk till försöket.

- Trängselskatten är en skatt som slår mot boende i förorterna och även i viss mån boende i Uppsala. För den berör ju inte alls folk inne i Stockholm, säger han.

En annan pendlare på tåget var Emelie Sandkvist och hon hade märkt av trängselskattens positiva effekter.

- Jag tänkte inte så mycket på det, men det var faktiskt mindre trafik inne i stan idag, i alla fall vad jag kunde se.

Men någon påtaglig ökning av pendlare hade man hos SJ inte märkt av. Och på pressbyrån där man kan betala sin trängselskatt eller hämta ut en transponder rådde lugnet. Ulrika Jansson jobbar där.

- En tjej har varit inne och betalat sån där trängselskatt. Och två personer har hämtat ut transpondrar, säger hon.

Robert Peszkowski
robert.peszkowski@sr.se

Pe 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".