Dagisköer fall för skolverket

Skolverket har påbörjat en utredning för att klargöra om Uppsala kommun brutit mot lagen för att inte ha ordnat förskoleplatser i tid till vårterminen. Utredningen sker efter att föräldern Jasmina Masic från Rasbo anmält kommunen till skolverket.

Jasmina Masic och hennes sambo meddelade kommunen redan i somras att de behövde en plats från och med nu vid årsskiftet, ändå gick hela hösten utan att de hörde nånting från kommunen.

Mer än fyra månader ska det inte ta att få en förskoleplats. Men för Jasmina Masic och hennes sambo har det hittills tagit över fem månader. Nyligen fick de besked att de troligen får en plats under januari månad.

Jasmina Masic var så upprörd över det hon såg som bristande planering och bristande information från Uppsala kommun att hon för en månad sen anmälde kommunen till skolverket, och skolverket har beslutat utreda saken och kräver i ett brev till kommunen att få svar på ett antal frågor. För Jasmina Masic och hennes sambo har den försenade förskoleplatsen fått både praktiska och ekonomiska följder, säger hon.

Magdalena Karlsson på skolverket säger att Uppsala kommun riskerar att kritiseras av verket om väntetiden är längre än fyra månader. 

Göran Hedefalk har hand om planeringen av förskoleplatser i Uppsala kommun:

- Vi som har ansvaret för förskoleverksamheten delar på ansvaret att den här situationen uppkommit, säger han.

Jasmina Masic tycker att kommunen borde vara skyldig att betala ekonomisk ersättning till färäldrar som drabbats.

- Jag tycker att de borde betala det som föräldrarna förlorar ekonomiskt på att inte få någon plats, säger Jasmina Masic.

kontakta reportern

marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".