Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ingen väntetid för ätstörningsbehandling

Ätstörningsenheten vid barn och ungdomspsykiatrin på Akademiska sjukhuset i Uppsala arbetar utifrån en unik metod som visat sig ge mycket gott resultat. Vi har tidigare berättat att ingen behövt läggas in för sondmatning sedan metoden infördes men det visar sig nu att metoden även har andra fördelar. Vårdköerna har nämligen försvunnit och enheten kan ta emot 10 gånger fler patienter med samma personalstyrka.

Ätstörningsenheten har idag lika många anställda som för fem år sedan. Samtidigt har de 10 gånger fler patienter. 50 inskrivna dagpatienter i stället för ungefär fem inlagda mycket svårt sjuka patienter. Tidigare lyckades inte kliniken få patienterna att gå upp i vikt och tillfriskna. Väntetiderna på behandling blev mycket långa, berättar Åsa Nyström som är sjuksköterska på kliniken.

I samband med en omorganisation beslutade personalen vid ätstörningsenheten att helt ändra sitt sätt att arbeta. Modellen - som är i fem steg - bygger på frivillighet och att motivera patienterna att själva vara delaktiga i sin egen behandling. Istället på att fokusera på sjukdomen försöker personalen motivera flickorna - för majoriteten av patienterna är flickor - till snabb viktuppgång, snabb återgång till skolan, föräldramedverkan och att lära dem att hantera sina egna tankar och känslor och få dem att inse att de har mycket att vinna på långsiktigt att gå upp i vikt igen. Det handlar om snabb viktuppgång, ett halvt till ett kilo i veckan, säger sjuksköterskan Marianne Aronsson.

Ätstörningsenhetens sätt att arbeta har väckt intresse och enheten får många studiebesök. I vår ska en vetenskaplig studier göras på verksamheten, men redan idag kan personalen konstatera att de flesta patienterna efter ett års behandling har återfått sin normalvikt, klarar av att gå i skolan, klarar att koncentrera sig, umgås med kompisar och delta i olika fritidsaktiveteter.

Maria Gustafsson
maria.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".