Många anmälningar om tjänstefel. FOTO: Pressens bild.

Anmälningar om tjänstefel ökar - få leder till åtal

Antalet anmälningar om tjänstefel har de senaste åren ökat kraftigt i Uppsala län. Det visar statistik från Brottsförebyggande rådet, BRÅ. Men anmälningarna leder sällan till åtal och domar.

År 2000 anmäldes 36 fall. Förra året fram till och med november kom 52 anmälningar in, en ökning med nästan 50 procent. Även i landet i stort ser man en tydlig ökning. 3000 anmälningar för sex år sen mot nästan 4500 förra året.

En av de anmälningar som kom in till polisen förra året är en händelse som Upplandsnytt berättade om tidigare i höstas. En busschaufför släppte då av en 6-årig flicka långt hemifrån på den hårt trafikerade riksväg 55 för att hon plingade för sent. Mamman Pia Persson polisanmälde händelse för att hon ville markera.

- Jag polisanmälde Swebus eftersom jag vill att de ska få någon form av påföljd av det här. Man hanterar inte 6-åringar som små trasor och slänger av dem längs vägarna, säger Pia Persson.

- Jag vill att de ska prickas.

Men att antalet anmälningar om tjänstefel ökar betyder inte nödvändigtvis att fler åtalas eller döms för brottet. I hela landet lagfördes förra året 138 personer, dvs åtalades eller erkände att de gjort fel. Men i Uppsala län gick inte en enda anmälan till åtal förra året.

- Om statistiken ser ut så är det väl stor risk att mina papper också hamnar där de andra har hamnat. Det är fruktansvärt i sådana fall, säger Pia Persson.

Brottet tjänstefel är en benämning som kan innehålla mycket. I förra årets anmälningar finns allt från krogvakter som anmälts efter att ha slängt ut berusade personer till kommunanställda som anses ha gjort fel i sin myndighetsutövning, och det är oftast privatpersoner som anmäler.

Peter Herting, överåklagare vid Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Umeå tror att fler människor idag vet om att det går att anmäla.

- Man är mer medveten om att det kan anmälas. Människor är mer upplysta idag än tidigare. Det är inte så att människor vill sätta dit personer eller myndigheter mer nu än förr. Man känner helt enkelt till de mänskliga rättigheterna, säger Peter Herting.

- Men kan det inte vara så att det är fler som begår tjänstefel idag då?

- Det är svårare att säga, eftersom det samtidigt inte är många anmälningar som leder till åtal eller domar.

I Pia Perssons fall, med busschauffören som anmäldes, kan det finnas problem. Peter Herting menar att det endast är myndighetspersoner som kan fällas för tjänstefel, till exempel poliser, åklagare eller tjänstemän inom de sociala myndigheterna. Brottet måste dessutom vara väldigt grovt för att leda till åtal.

- Där tror jag att de som anmäler inte känner till vilka maktbefogenheter samhället har, säger Peter Herting.

Kontakta reportern
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".