Ny forskning avvisar populär bantningsmedod

I flera populära bantningsmodeller sägs att den som drar ner på kolhydrater genom att äta mindre pasta, bröd och potatis, kan minska i vikt och behålla vikten. Men en långtidsstudie med 50 000 kvinnor i USA visar att den klassiska kostmodellen med mindre fett och mer kolhydrater, gav bäst viktminskning.

Bengt Vessby som är överläkare och professor i klinisk näringsforskning i Uppsala är inte förvånad.

- Nej, det är jag inte. Det stämmer ganska väl med vad tidigare studier har visat. Det som alla är överens om är att man bör hålla igen på kolhydrater i form av söta drycker och inte ha för mycket socker i maten.

Men de andra kolhydraterna, de som finns i till exempel fullkornsbröd, potatis, grönsaker och frukt, dem finns det alltså ingen anledning att vara rädd för, enligt den här studien. Det här är långt ifrån den första vetenskapliga undersökningen som ifrågasätter den populära filosofin att fett är bra medan kolhydrater i alla dess former bör undvikas - Atkinsmetoden är ett av de kommersiella exemplen.

Det unika med den här studien är att den är mycket stor och att forskarna kunnat se hur försökspersonerna lyckas hålla vikten under flera år. Och framgångsmodellen här är alltså den välkända: Mindre fett och mer av de goda kolhydraterna.

- Konklusionen här är ju att i det här fallet gick det väldigt bra för de kvinnor som följde kostråden och minskade fettintaget. Det finns inga hållpunkter för att de skulle löpt någon skada utan tvärtom, de har lättare att hålla vikten och det går bäst för dem som har en kost som innehåller mindre fett och mer kolhydrater av den typ vi pratar om.


Reporter Lisen Forsberg vid Vetenskapsradion
lisen.forsberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".