Kritik mot barnomsorgen i Uppsala

Skolverket utreder nu om Uppsala kommun brutit mot lagen då man inte ordnat barnomsorgsplatser till alla i tid, det berättade Upplandsnytt i morse. Och moderaten Cecilia Forss tänker nu be kommunens revisorer granska hur frågan om barnomsorgen har skötts.

- I det här fallet tycker jag att det är rimligt att kommunrevisionen tittar på ansvarsfrågan och ser hur det här hanterats. Jag tycker att det här ärendet som är allra sämst skötta under den här mandatperioden. Vi har en lagstiftning som säger full behovstäckning. Vi har vetat att vi har långa köer ändå har inga beslut fattats.

Ja, kommunen visste i förväg ungefär hur behovet av barnsomorgsplatser skulle se ut nu till vårterminen, men ändå blev antalet platser för litet. Kommunen beställde i september paviljonger som ska sättas upp för att skapa fler avdelningar, men dom kommer på plats först i april. Så sent som förra månaden beslutade kommunen till sist att barngruppernas storlek tillfälligt skulle få utökas, och nu pågår febril aktivitet för att länka samman barnen med dom platser som finns.
Men det är oklart om alla barn kommer att få plats under januari. Det kan bli så att en del barn inte erbjuds plats förrän paviljongerna är på plats i april. Men beslutet att utöka barngrupperna innebär att det finns risk för att paviljongerna som kostar 15 miljoner per år och som ska användas under fem år framåt, riskerar att stå halvtomma under ett par månader i vår, säger Göran Hedefalk på Uppsala kommun som är ansvarig för planeringen av platser i barnomsorgen.

- Med facit i hand så är vi oroliga att de här paviljongerna inte kommer att fyllas. Tack vare att man tar in fler barn i den ordinarie verksamheten. Särskilt som att de inte kommer upp förän i April och av erfarenhet vet vi att så långt in på terminen väljer föräldrar att avvakta och vänta till hösten.

Också på den här punkten är den moderata kommunpolitikern Cecilia Forss kritisk mot hur planeringen skötts.

- Ja det är i och för sig felplanering. De här paviljongerna skulle ha funnits i januari. Då är det lite tokigt att vi beställer dom till mitten av terminen och låter dom stå halvtomma. Då är det bättre att skjuta upp de hyreskostnaderna till längre fram.

Reporter Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".