SLU får miljoner i regeringens satsning på hästforskning

Uppsalaforskare får del av de nya forskningsmiljoner som ingår i regeringens satsning på hästnäringen. När hästsektorn i dag blivit lantbrukets femte största inkomstkälla har hästskötsel blivit ett alltmer angeläget forskningområde.

Sju miljoner delas ut och Ulf Magnusson som är prodekan vid fakulteten för djurvård vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Uppsala hoppas att man kan förvalta dem väl.

-  Jag tycker det är en bra markering av regeringen att göra det här nu. Och vi hoppas att vi kan förvalta det här på bästa sätt.

Det var i dag som regeringen presenterade dom femton miljoner kronor som kommer att att användas till att utveckla och stimulera hästnäringen i Sverige. Sju miljoner av dom pengarna fördelas till forskning. Och via en forskningsstiftelse kommer mycket av dom pengarna kommer gå till forskning vid SLU i Uppsala. Detta eftersom Uppsala traditionellt sett ligger långt fram i forskningen kring hästar och för att man idag samverkar med många aktörer inom hästnäringen.

Hästnäringen har hittintills fått mycket sparsamma resurser från staten och därför tycker prodekanen Ulf Magnusson forskningspengarna är särskilt välkomna.

- En drivkraft här har varit är att hästnäringen själv lyckats skrapa ihop pengar och då har det blivit att regeringen också ska ge nått. Sen har ju hästnäringen överlag expanderar, det är mycket hästar nu. En del intressanta forskningsprojekt vi kan dra igång är om hästens rörelseapparat och om utfodring.

Reporter Erik Persson
erik.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".