Rättegången mot Alexandramannen inleddes idag

I Malmö tingsrätt inleddes i dag rättegången mot en 30-årig man som är åtalad för att ha utnyttjat ett stort antal unga flickor sexuellt, bland annat en flicka i Uppsala.

Mannen tros ha kommit i kontakt med sina offer via nätet, där han ska ha gått under namnet ”Alexandra”. 30-åringen erkände vissa fall av av förförelse av ungdom, att han lovat flickor under 18 år betalning för sex. Men han förnekar att det är han som är ”Alexandra”. Jesper Montan är 30-åringens försvarsadvokat.

- Han har köpt sexuella tjänster av unga kvinnor det sticker han inte under stol med. Men han är inte alls den person som åklagaren försöker göra han till. Det är inget agerande som han är stolt över, men å andra sidan så är det inte särskilt straffbart. Förförelse av ungdom är ett bötesbrott.

30-åringen är under den första delen av råttegången åtalad på trettiåtta punkter, bland annat för våldtäkt, grovt sexuellt utnytjande av underårig, misshandel och och förförelse av ungdom. Och kammaråklagare Ulrika Rogland säger sig ha omfattande bevis för att det verkligen är 30-åringen som är den Alexandra, som ska lurat de unga flickorna att mot betalning träffa och ha sex med trettioåringen.

- Dels hittade vi jättemycket material i hans dator. Konversationer mellan flickorna och Alexandra. Vi hittade även bilder och filmer. Det har stor betydelse att bevisa att den här mannen är Alexandra för det tyder på en brottslig organiserad verksamhet som gör vissa brott till grova i rubriceringen.

Kammaråklagare Ulrika Rogland säger också att hon nästa vecka kommer att lägga ytterligare ett 20-tal punkter till åtalet.

Reporter David Rasmusson på Sveriges Radio Malmö
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".