Nya resecentrum i Uppsala för trångt

Uppsalas nya resecentrum, som ska förbättra och underlätta för resenärer, kan bli för trångt. Det tror trafikforskaren Lars Bagge i föreningen Vårda Uppsala. Dels riskerar den nya vänthallen att bli för liten, dels ser passagen till och från spåren ut att kunna korka igen.

- Det här är och kommer framförallt att bli landets andra centralstation när det gäller antalet resande, och då tycker man nog att både gestaltning och funktion inte har tagit hänsyn till det, säger Lars Bagge.

Byggandet av Uppsalas nya resecentrum kommer att pågå fram till 2011, med mycket bök och stök, men när det är klart har stora förbättringar för resenärerna utlovats.

Nya problem

Föreningen Vårda Uppsala, och trafikforskaren Lars Bagge, i föreningens styrelse, menar att om det nya stationshuset byggs så som förslaget ser ut nu så bäddar det för nya problem.

Stationshuset, som är tänkt att ligga precis söder om det nuvarande, ska ha två våningar, en under och en ovan jord. Med tanke på hur många resenärer som kommer att passera varje dag så borde den övre våningen ha en dubbelt så stor inomhusdel, annars kan det bli väldigt trångt, menar Vårda Uppsala.

En annan punkt där föreningen förutser problem är centralpassagen, där gående och cyklister mellan olika delar av stan ska passera under järnvägen, samtidigt som pendlare ska upp till eller ner från spåren. Och framför allt vid de trapporna kan det bli trångt menar Lars Bagge.

Inte orolig

Uppsala kommuns planchef Margaretha Nilsson är inte orolig. Deras beräkningar säger att centralpassagen ska räcka till - liksom statsionshuset, eftersom de inte tror att så många kommer att använda det som vänthall.

reporter: lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".