Nytt stationshus kan stoppas av länsstyrelsen

Nu kommer ytterligare kritik mot planerna på ett nytt stationshus i Uppsalas nya resecentrum. Länsstyrelsen tycker att man ska använda det gamla stationshuset i stället och inte riva delar av det - och länsstyrelsen kan stoppa kommunens planer.

- Ett stationshus ska få vara ett stationshus. Sen är det så att den har höga kulturhistoriska värden, säger Fredrik Meurman, som är länsarkitekt.

I planerna för Uppsalas nya resecentrum ingår en ny terminalbyggnad där biljettförsäljning, infomation, butiker och vänthall ska finnas. Enligt det förslag som finns nu ska det nuvarande stationshusets södra flygel, som är angripen av hussvamp, rivas och den nya terminalen ligga där - med en vånig under och en ovan jord.

Men de här planerna kan stoppas av länsstyrelsen. Stationshuset, vars mittdel är från 1866, är byggnadsminne och ändringar måste godkännas av länsstyrelsen, och de tycker inte att något ska rivas.

- Det ett exempel på en byggnadstyp som är väldigt pampig och bra företrädare för en viss epok i järnvägshistorien, säger Fredrik Meurman.

Länsstyrelsen tycker istället att man ska använda det gamla huset som terminal, och göra de ändringar som krävs för det ska fungera. Kommunens planchef Margaretha Nilsson vill inte kommentera det här. Kommunen ska nu titta på alla yttranden om planerna på en ny terminal och sen ska politikerna ta ställning.

Länsarktiekt Fredrik Meurman säger att de nu vill diskutera med kommunen, och om de inte kommer överens kan länsstyrelsen stoppa rivningen - något som skulle gör att den nya terminalen åtminstone inte kan ligga där kommunen tänkt.

- Formellt kan vi sga nej till ingrepp i byggnadsminnet. Men jag tror vi kommer hitta någon sorts diskussionsingång som blir mycket bättre.

Kontakta reportern
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".