Skolbussar får alkolås efter rattfylla

Alla skolbussar i Sigtuna kommun kommer att vara utrustade med alkolås vid skolstarten nästa vecka. Det är en följd av att två chaufförer tidigare tagits för rattfylla.

- På det här sättet vill vi försöka mota Olle i grind, säger Christer Jansson, upphandlingschef i Sigtuna.

I november fick alla handikappbussar alkolås efter att två chaufförer tagits för rattfylla - men nu skärper alltså kommunen kraven till att omfatta också alla skolbussar.

De två händelserna inträffade båda i november. Först stoppades en handikappbuss som skjutsade skolbarn - och föraren visade sig ha 0,56 promille alkohol i blodet. Två veckor senare var det dags igen. En annan förare fastnade i en poliskontroll när han just lämnat av några elever vid Centralskolan i Märsta.

De nya reglerna efter dessa händelser innebär att Sigtuna kommun ska diskutera alkolås också med SL som kör några turer med skolbarn. Senare i år ska även elever som åker med taxi 020 få åka med bilar som är utrustade med alkolås.

Alla fordon kommunen i fortsättningen köper in ska ha alkolås - och de omkring 50 bilar som hemtjänsten använder ska utrustas när leasingavtalet förnyas. Även bilar som levererar skolmaten och kör post till skolorna i Sigtuna kommun ska få alkolås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".