Ny metod för polisarbete kring våld mot kvinnor

Uppsalapolisen och andra polismyndigheter i mellansverige ska bli bättre i hanteringen av brott som rör våld mot kvinnor. Arbetsmodellen, som kallas Sara-modellen, kommer från Kanada och innebär att polisen ska göra en tydlig analys av vilken hotbild som finns runt offret.

Tanken med Sara-modellen är att polisen ska bli effektivare i arbetet med att kartlägga förövaren. Bo Mårtensson vid Örebropolisen berättar att Sara-modellen handlar om ett färdigt batteri med en mängd frågor som rör olika områden.

- Tidigare brottslighet, missbruk, typ av våld, psykiska störningar - det är flera parametrar som man tittar på och väver samman till en analys av hotet mot kvinnan.

Om våldet är sexrelaterat och om barn är med i bilden ingår också i frågebatteriet, berättar Bo Mårtensson. En möjlighet är att Sara-modellen ska ge underlag för att till exempel kunna hålla vissa, särskilt våldsbenägna, män kvar i häktet i väntan på dom istället för att de släpps på fri fot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".