Mobilt sprinklersystem ska rädda liv

Ett mobilt sprinklersystem kan rädda liv bland de som vårdas i hemmiljö, det tror Räddningsverket som hoppas mycket på ett nytt svenskt system.

40 procent av alla dödsbränder förra året hos de som vårdas i hemmet berodde på rökning eller en tappad cigarett och en del av problemet är att personerna inte själva kan ta sig ut ur sin lägenhet om det börjar brinna.

-Även om man har en brandvarnare så hjälper ju inte det om man inte är frisk eller inte ta sig ur bostaden av annan anledning, då är det bra med ett system som kan se till att branden släcks, säger Mette Lindahl Olsson som är brandingenjör och enhetschef på Räddningsverket.

Ett sådnat system har man konstruerat i Nora hos TB Innovation. Torbjörn Lindström och Björn Lundblands ligger bakom det portabla sprinklersystemet som är tänkt att knytas till en person och inte som brukligt att det byggas in i fastigheten.

-Det är en konstruktion som är 30 gånger 30 centimeter och två meter hög som man kan placera i en lägenhet till exempel, säger Björn Lundahl på TB Innovation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".