Avdelningsflytt skapar trängsel på Akademiska

Akademiska sjukhuset i Uppsala har beslutat att flytta sin avdelning för hjärnskadade, avdelning 170, från Ulleråker-området till Akademiska-området. Flytten berör ett 70-tal anställda på avdelningen och 21 vårdplatser. Avdelningen ska nu inrymmas i 85-huset på Akademiska, vilket innebär att det kommer att bli trängre för verksamheterna där.

Verksamhetschefen Carl Molander säger att det handlar om att spara in pengar så att lokalerna på Ulleråker kan avvecklas.

- Det är ofta så att det ligger ekonomiska sparbeting i botten och det gör det även här. Vi har länge velat föra samman rehabeliteringsvården och det här är en ypperlig möjlighet.

- Men det finns motstånd från personalen, varför då?

- På avdelning 170 jobbar mycket erfaren personal som har jobbat där länge. De ser förstås fördelarna med att avdelning 170 ligger utanför kärnsjukhuset, närheten till naturen tex vilket är bra för de hjärnskadade patienterna. Och det kommer att förändras när de kommer hit till oss.

- Men sen kommer det här att få följdverkningar i 85-huset. Det kommer att krävas omflyttningar och ombyggnationer. Det kommer att bli trängre?

- Det kommer att krävas en del omflyttningar det kommer det att göra. Det är en rad olika förändringar som skall göras för att koncentrera verksamheterna. Det är en ganska lång historia det är mycket som skall fungera om man säger som så.

- Vi har pratat med några ur personalen från avdelningen 170 de säger att all information ska gå via divisionsledningen. Har personalen förbjudits att uttala sig?

- Nej nej, personalen får naturligtvis säga vad de vill till pressen, det är självklart.

Anställda i personalen som Upplandsnytt talat med har inte velat uttala sig utan har hänvisat till att all information går genom divisionsledningen.

Avdelning 170 består av 17 vårdplatser som alltså flyttas, plus fyra platser på avdelningen Fenix som övergår i kommunal regi. Flytten sker i slutet av maj.


Kontakta reportern
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".