Vinterkräksjuka på Akademiska. Foto: Erik G Svensson.

Kräksjuka härjar på Akademiska sjukhuset

Vinterkräksjukan har slagit till mot både anställda och patienter på Akademiska sjukhuset i Uppsala. På en av avdelningarna har omkring 15 anställda insjuknat efter årsskiftet, och avdelningen hålls tills vidare stängd för nya patienter.

- Ett sjukhus är ju en väldigt känslig miljö. Får man in ett sånt här smittsamt virus på en sjukvårdsavdelning så krävs det att alla är duktiga med hygienåtgärder så att man begränsar smittspridningen, säger överläkare Erik Torell.

Det är en medicinavdelning med akutpatienter som har stoppat intag av nya patienter tills vidare, framför allt i syfte att förhindra vidare spridning, men också som en följd av det stora personalbortfallet.

Runt 15 anställda på den avdelningen har alltså insjuknat efter årsskiftet, en del av dem har hunnit tillfriskna och återvända till jobbet. Fyra patienter på avdelningen har eller har haft kräksjukan.

Avdelningen har hållits stängd sedan i helgen, och också en annan avdelning var under helgen stängd för nya patienter, även det en medicinavdelning med akutpatienter. Också där har både personal och patienter varit sjuka. Särskilt för gamla sjuka är det viktigt att agera snabbt för att hindra vidare spridning, säger Erik Torell.

- Det ger upphov till ganska våldsamma kräkningar och även diarréer ofta. Allt det kan ju vara känsligt för gamla människor, speciellt om man har ett dåligt hjärta till exempel.

Ett källa till smittspridning inom personalen kan vara personalens fikastunder.

- Det kan vara så att man har till exempel gemensamt fika. Man ta till exempel från den gemensamma osten.

- I vilken fas befinner sig vinterkräksjukan i Uppsala just nu?

- Jag vet inte riktigt. På sjukhuset har vi ganska bra koll just nu. Men ute i samhället vet jag inte, säger Erik Torell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".