Nej till pendeltåg på museijärnväg

Det ser inte ut att bli någon pendeltrafik på museijärnvägen Lennakattens spår mellan Uppsala och Almunge - åtminstone inte under de närmaste 25 åren. Det skulle kosta mer än det smakar, visar en ny rapport.

Almunge och Länna är orter som lockar, med bland annat många sjöar och närhet till Uppsala och Arlanda. De kommande åren kommer allt fler att flytta dit, tror Uppsala kommuns planerare. De ville därför titta på om det går att köra linjetrafik längs lännakattens järnväg för att förenkla pendlandet.

Men den utredning som gjorts på kommunens uppdrag visar alltså att kostnaderna för att rusta upp den gamla och krokiga banan blir för stora, framför allt med tanke på att tåget ändå inte skulle gå så mycket snabbare än bussen. Beroende på vad man skulle göra med banan skulle det handla om kostnader från 300 miljoner till över en miljard.

Det här innebär sannolikt att det inte blir något tågpendel längs museijärnvägen - åtminstone inte de närmaste 25 åren. Om det någon gång ska bli en tågpendel österut från Uppsala, är det antagligen bäst att bygga en helt ny järnväg, tror utredarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".