Lärare dömd för misshandel av elev

Den lärare på Gränbyskolan i Uppsala som i april förra året slog till en elev i ansiktet under en lektion dömdes idag av Uppsala Tingsrätt för ringa misshandel.

Läraren dömdes till dagsböter, men rätten var inte enig och berättelserna om vad som egentligen hände går isär.

Det var i april förra året, precis i början av en lektion i engelska, som läraren försökte få tyst på den stökiga klassen. Det fanns en speciellt stökig elev, som trots uppmaningar från läraren vägrade lämna klassrummet.

Hela klassen fick till slut gå ut, och så släpptes eleverna in en och en om de kunde lova att sköta sig. När den här stökiga eleven ville gå in fick han inte det, och det uppstod tjafs vid dörren. Eleven menar att det var då som läraren slog till honom över ansiktet.

- När vi står där och tjafsar så slår han till mig. Det var inte med öppen hand, utan den var lite kupad, sade den nu 16-årige eleven i rätten idag.

- Det svartnade för ögonen och jag ramlade bakåt. Det ömmade till i ansiktet och jag kände hur det svullnade.

Men uppgifterna går isär. Läraren berättade idag att det var eleven som slog först och att slaget som läraren gav bara var en reflexhandling.

- Eleven blev allt mer agiterad, och till slut slog han mig mot bröstet och armen. Det var då min hand gick upp och slog honom i ansiktet, berättade läraren i Uppsala tingsrätt idag.

- Åklagaren: Uppfattade du detta som ett avsiktligt slag från eleven?

- Ja, det var ett mycket tydligt slag, absolut.

Knappt en timme efter dagens förhandlingar kom domen. Läraren dömdes till dagsböter på totalt 3000 kronor. Eleven krävde också 10 000 kronor i skadestånd för själva kränkningen, men rätten ansåg inte att han är berättigad till det eftersom eleven själv varit provocerande och bråkig. Leif Ericksson är lärarens försvarsadvokat.

- Ja, min klient är givetvis besviken på att han blivit fälld. Han är glad för att tingsrätten förstått hans situation. Men han är ändå besviken på att han blivit fälld, säger Ericksson.

Kontakta reportern
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".